overzicht  http://www.gebruiksaardewerk.nl volgende pagina

fris
fris

De N.V. Keramische Industrie Fris was gevestigd te Edam en heeft bestaan van 1947 tot 1969. De belangrijkste ontwerpers verbonden aan de fabriek waren Willem Hendrik de Vries (1947-1962) en Floris Meydam (1968-1969). Er zijn een aantal verschillende serviezen geproduceerd en daarnaast losse voorwerpen zoals vazen, bloempotten, kop en schotels. Het aardewerk wordt gekenmerkt door een stijlvolle en evenwichtig vormgeving waarbij gebruiksgemak op de voorgrond stond. De vorm en kleuren van het aardewerk waren geinspireerd op de ideeŽn ontwikkeld door het Bauhaus en de Nieuwe Zakelijkheid.

In de eerste jaren van het bestaan van de fabriek werd nog veel aardewerk met de hand gedraaid, daarna werden steeds meer artikelen gegoten.

Vanaf 1947 werden thee- en koffie- en ontbijtserviezen vervaardigd naast losse artikelen voor huishoudelijk gebruik zoals melkkannen, melkbekers, eierschalen, koffie- en theepotten en kop en schotels en het wat luxere gebruiksaardewerk zoals vazen. Deze artikelen werden gemaakt in de kleuren grijs, princesseblauw, jade, oud-rose, groen, geel, licht- en donkerblauw.

 


Symfonie koffieservies in parelgrijs. De deksel van het suikerpotje ontbreekt

Het servies Edam was het eerste theeservies dat werd gemaakt in 1947. In de jaren 1948 en 1949 volgden een koffie- en ontbijtservies van hetzelfde model. In 1950 kwam er een compleet servies Edam op de markt, eerst alleen in de kleur grijs, later (vanaf 1952) in de kleuren princesseblauw, lichtblauw, donkerblauw, geel en groen.
Vanaf 1955 werd het servies Symfonie in de handel gebracht. Het is net als het servies Edam gebaseerd op de cirkelvorm, maar met een ovale rand. Het werd gemaakt en in dezelfde kleuren als het voorgaande servies en daarnaast in de kleur Jade (grijsgroen). Bij beide serviezen was de kleur parelgrijs favoriet. Als er nog iets te vinden is van deze serviezen is het vaak in deze kleur en in mindere mate in princesseblauw of lichtblauw. De kleuren donkerblauw, geel, groen en jade komt men weinig tegen.

Symfonie servies in rozevolgende pagina